Kamu Tüzel Kişiliği Nedir?

kamu tüzel kişiliği nedir?

Anayasa bazında bakıldığında, var olan hukuki başlıklar toplamda 4 ana başlıktan oluşturulmuştur. Bunlar gerçek kişi, kamu tüzel kişiliği, özek hukuk kişiliği ve devlet tüzel kişiliğidir. Bu tüzel kişilik devlet tarafından kurulmakta olup tamamı ile halkın yararına hareket etmektedir. Bu sebeple de diğer şirket ve kurumlardan net olarak ayrı tutulur.
Kamu tüzel kişilikler, direkt olarak devlet tarafından kurulmuş olan tüzel kişiliklerdendir.

Kamu Tüzel Kişiliği Nedir?

Kamuya karşı bir yarar sağlamak hedefi ile oluşturulan bu tüzel kişilik, devlet tarafından ya da devletin kanunlarınca oluşturulmaktadır. Kamu tüzel kişiliği olarak devlet, yasama, yürütme ve yargı örnek gösterilebilir. Bunun yanında, TRT, devlete bağlı olan üniversiteler, Halk Bankası, TÜBİTAK ve Ziraat Bankası’da kamu tüzel kişilikleri arasında yer almaktadır.

Kamu Tüzel Kişiliğinin Özellikleri Nelerdir?

Var olan bu tüzel kişilikler, herhangi bir şekilde ekonomik çıkarım elde etmeyi hedeflemezler. Burada var olan asıl amaç, kamu yararına bir çalışma yapılmasıdır. Bir örnek vermek istersek eğer; muhtarlıklar kamu tüzel kişilikleri arasında yer alır ve kamunun yararına çalışır. Diğer şirketler gibi ekonomik bir çıkarım elde etmek istemeyen bu tüzel kişilikler, kamunun menfaatini gözeterek hareket eder.

Kamu Tüzel Kişiliği Olan Kurumlar Nelerdir?

Kamu tüzel kişiliği olarak bilinen birçok tüzel kişilik bulunur. Bunlar en başta devlet olmak üzere, devlete ait üniversiteler, devlete ait bankalar ve belediyeler olarak bilinir. Bunun yanında YÖK, ÖSYM ve Milli Piyango Dairesi gibi kuruluşlarda bu tüzel kişiliğe örnek olarak gösterilebilir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.