E-Ticaret Fatura Kesme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

e-ticaret fatura nasıl olmalı?

E-ticaret fatura nasıl kesilir sorusu, günümüzde sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Özellikle de internet kullanımının artması ve tüm platformların dijitalleşmesi ile beraber, insanlar için de büyük bir kolaylık ortaya çıkmıştır. Bu kolaylık sayesinde kişilerin herhangi bir yere gitmeden e-ticaret fatura kesmek dahilindeki işlemleri mümkün hale gelmiştir.
Günümüzde dijital alanlar üzerinde bir satış gerçekleştiğinde, bu satışa göre bir fatura kesilmesi gerekir. Bu fatura kesilebilme durumları için gerekli bilgilere erişmek istiyorsanız, yazının devamını okuyarak detaylı bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-Ticaret Fatura Nasıl Kesilir?

Günümüzde internet satışı çok büyük bir önem kazanmıştır. Bu satış artışları ile beraber bunun akabinde gerçekleşen e-ticaret fatura kesmek konusunda da önemli sorular insanların aklında yer edinmiştir. Dijital üzerinde gerçekleşen her bir satıştan sonra bir fatura kesmek zorunludur. Hem müşterinin hem de satıcının bilgilerinin yer aldığı bu belgeler, kağıt üzerinde belirtilerek müşteriye teslim edilmektedir. Elektronik düzeyde de var olan bu fatura, ürün teslimatı sırasında direkt olarak e-posta yolu ile de müşteriye teslim edilebilir.

Fatura kesme konusunda büyük bir işleve sahip olan ve yardımcı düzeyde olan programlar, kullanıldığı zaman dilimi içerisinde hem zamandan hem de maliyetten büyük avantajlar sağlayacaktır. Bunun yanında, e-ticaret satışları gerçekleştirilerek e-faturanın kesilmediği geleneksel faturalandırma teknikleri de bulunur. Kişiler bu iki faturalandırma tercihi arasında seçim yapabilir.

E-Ticarette fatura kesmek zorunlu mu?

E-ticaret fatura kesmek konusu içerisinde yer alan fatura kesme zorunluluğu, geldiğimiz bu günlerde limit düşüşleri yaşayarak e-ticaret alanındaki kullanım kapsamını genişletmiştir.

Günümüzde, bazı durumlar içerisinde e-ticaret fatura kesmek için zorunlu olunan durumlar bulunur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınlamış olduğu genel bildiride, e-ticaret üzerinde yer alan mükelleflerden, e-ticaret e-fatura zorunluluğu 2020 ve de 2021 yıllarına ait hesap dönemleri için 1.000.000 TL, 2022 yılı ve sonrasında olan dönemler için ise 500.000 TL ve üzeri brüt statüde satış gelirine sahip olanlara e-faturaya geçme zorunluluğu sunulmaktadır.

Her sene yapılan düzenlemeler ile, e-faturaya geçiş için belirlenen ciroların düşüş yaşadığı belirtilmelidir. Bu durumun yaşanmasının asıl sebebi ise, firmaların e-fatura ve e-belge işlemlerine çok daha çabuk geçmesini sağlamaktır.

E-ticaret ile ilgili olan ve uğraşan kişilerin neden e-fatura kullanması gerektiğini merak ediyor musunuz? Bunu şu şekilde açıklayabiliriz:

  • E-fatura kesiyor olmak, farklı adresler üzerinde gelen siparişlerde dahi çok daha kolay bir faturalama sistemine sahip olunmasını sağlar. Bu durumlarda, kağıt fatura düzenleme ya da kargolama işlemleri ile uğraşmayacak ve var ola faturayı direkt e-posta ile iletebileceksiniz.
  • Bu faturalar sayesinde her bir faturanın oluşturduğu maliyet oranını düşürebilirsiniz.
  • Size ait olan belgeleri rahatlıkla muhasebecinizle paylaşabilirsiniz.
  • Kağıt israfını azaltarak hem doğayı korur hem de yapmış olduğunuz masrafı azaltırsınız.

E-Ticarette Faturalandırma Süreci Nasıldır?

E-ticaret fatura nasıl kesilir sorusu ile beraber, bu alan üzerindeki fatura süreçlerinin nasıl olduğu da fazlasıyla merak edilmektedir. E-ticaret üzerinde yer alan fatura işlemleri için müşteri ve satıl bilgileri alınmaktadır. Bunun sonrasında ise faturaya ait olan şablon alınarak elde bulunan matbuu faturalar hazırlanmaya başlanır. Bu hazırlanmakta olan faturanın doğru adrese kargolanması gerekmektedir. Eğer gönderilen bu fatura doğru yere ulaşmaz ise, tekrardan bir gönderim yapılır. Bu gibi durumlar, zaman ve işlem kaybının yaşanmasına sebep olacaktır. Bu süreç içerisinde verimli bir yöntem için e-fatura sisteminin kullanılması gerekir.

İşlemler açısından büyük bir avantaj sağlayan e-fatura, normal faturanın dijital ortamda hazırlanarak müşteriye ulaştırılması demektir. Bu yöntem sayesinde e-ticaret işlemleri de çok daha iyi bir yere sahip olur. Faturalar için var olan maliyetlerde düşeceği gibi, 5 milyon TL ve üzerinde kazananların bu faturalama sistemine geçmesi zorunlu kılınmıştır. 5 milyon TL’nin altında yer alan firmalar ise, tamamı ile kendi isteklerine göre bu sisteme geçmektedir.

E-Ticaret Fatura Kesmenin Avantajları Nelerdir?

E-ticaret fatura kesmek, satıcılar için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bunun yanında, çevre dostu olarak bilinen bu yöntem, var olan faturaları otomatik olarak arşivlediği için kayıplarında önüne geçilmesini sağlar. Bu uygulama sayesinde gerçekleşecek olan iade ve iptal işlemleri de çok daha basit bir şekilde tamamlanır. Bu var olan sürecin kolay işlenebiliyor olması sebebi ile tüm belgelerin muhasebeci ile paylaşılması da kısa süre içerisinde gerçekleşir.

Faturanın müşteriye ulaşmaması gibi durumlar asla gerçekleşmez. E-posta ile iletilen bu faturalar, kısa bir süre içerisinde müşteriye ait olan e-posta adresine ulaşmaktadır. Bunun yanında, kişilerin isteğine bağlı olarak bu faturalar kağıt yolu ile de gönderilebilmektedir. E-fatura yönteminin kullanılması sayesinde kargolama, yazma, onaylama ya da fatura yazdırma gibi birçok işlem ile uğraşılmasına gerek duyulmaz.

E-Fatura Nasıl Kesilir?

Günümüzde e-fatura kesebilmek için 3 farklı yol vardır. E-ticaret fatura kesmek¸ gün geçtikçe çok daha önemli bir hal aldığı için bu aşamalarında öğrenilmesi gerekir. Bu 3 farklı yol GİB portalı, entegrasyon yöntemi ve özel entegratördür. Eğer faturanız yüksek bir adede sahip değilse GİB portalı ile fatura kesmek çok daha avantajlı olacaktır. Bu alan üzerinden kesilen faturalar, 6 aylık bir süreç içerisinde saklanır. Bu sürenin tamamlanması ile beraber faturanın saklanması mükellefin sorumluluğu altındadır.

Entegrasyon yöntemi adı verilen yöntem ile fatura kesebilmek için, bilgi işlem sistemi ve GİB portalının birbirleri ile uyumlu hale getirilmesi gerekir. Bu uyumun sağlanabilmesi için ayrı bir yazılıma ihtiyaç duyulabilir. Özel entegratör adı verilen sistem ile fatura kesebilmek için, GİB portalı tarafından onay almış özel entegratörler kullanılmalıdır. Bu işlemlerin tamamından önce e-fatura başvurusu işlemi yapılırken mali mühür, e-fatura başvurusu ve e-fatura aktivitasyonu faktörlerini tamamlamak gerekir.

E-Fatura İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

E-ticaret fatura kesmek konusu hakkında tüm detayların bilinmesi gerekir. 1 Ocak 2020 tarihinde alınan bir karar ile 5 milyon ya da çok daha fazlasına sahip olunan cirolarda, 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-fatura sistemine geçiş yapma zorunluluğu getirilmiştir. Var olan bu fatura sistemi ile beraber, gerçekleştirilen tüm işlemler dijital ortam üzerinde yapılmaktadır. Bu faturaların gerçekleşebilmesi için firmaların alacağı mali mühürler, her 3 senede bir tekrardan yenilenebilmektedir.

Firmaların var olan her bir faturayı direkt olarak mali mühür ile göndermesi gerekir. E-faturanın eski faturalara nazaran bulunan tek farkı direkt olarak dijital alan üzerinden gönderilmesidir. Bu sistemi kullanmakta olan işletmeler, e-defter ve e-arşiv sistemlerine de kayıt olmalıdır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.