2022 Yemek Bedeli İstisnası Nedir? Günlük Yemek Bedeli İstisnası Güncellendi

2022 yemek bedeli açıklandı

İşverenler, kobiler ve çalışanlar için merak konusu her sene sonunda yeni sene için belirlenen yemek bedelleri vergi muafiyeti miktarıdır. Çalışanların ise günlük yiyebilecekleri yemek haklarının miktarının yeniden belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Yemek bedeli istisnası 2022 tutarı sonunda açıklandı. işte programın detayları…

Yemek Bedeli İstisnası Nedir?

Öncelikle yemek bedeli istisnası, her yıl farklı olarak devlet tarafından belirlenen, firmaların gelir vergisinden muaf olacakları ve işverenlerin personellerine verdikleri günlük yemek bedeli miktarıdır.  Yemek bedeli diğer vergilerden de muaf olunacak maksimum tutarını kapsamaktadır. Her yıl Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. Maddesi 8 no’lu bendinde “işverenlerce işyeri veya işyerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı” uygulanmak üzere açıklanır.

2022 Yemek Bedeli İstisnası Ne Kadar Oldu?

21.12.2021 tarihli, 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 317 Seri no’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ uyarınca uyarınca 2022 yılı için gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli KDV dahil 36,72 TL olarak belirlenmiştir.

Artan yol ve yemek maliyetleri nedeniyle kobileri ve çalışanları desteklemek amacıyla birçok işverenin de bu artışı beklediği bilinmektedir. Yemek karti uygulamasının kobiler için en önemli avantajı ise vergi tasarrufu olmasıdır.

Devlet yemek kartı sisteminin şirketler için vergi ve tasarruf avantajlara göre ‘Devletin desteklediği öğle yemeği ödeneği ile şirketler;

  • % 15 SGK işçi primi,
  • % 22,5 SGK işveren primi,
  • % 0,75 damga vergisi,
  • % 22 gelir vergisi ve KDV’den muaf olacaklar.

Bu sayede iş sahipleri vergi tasarrufu 2021 yemek bedeli istisnası yaklaşık yüzde 100’e varıyor.

Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.

sanal-pos-nedir?

Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor  muydunuz ?  Daha detaylı bilgi için linke tıkla…


Buraya tıkla

2021 Yemek Bedeli İstisnası Ne Kadardı?

Her sene enflasyon oranları ve ekonomik değerler baz alınarak belirlenen ve sene sonunda devlet tarafından resmi gazete aracılığıyla açıklanan vergiden muafiyet istinası günlük yemek bedeli, 2020 yılı için 23,23 TL olarak belirlenmişti. 2021 senesi için bu oran değişmiş ve resmi gazetede yayımlanan  kanunda belirtilen yan hakları ve avantajları sağlayabilecek maksimum günlük yemek ücreti 27 TL (25 TL + KDV%8)  olarak açıklanmıştı.

Çalışanları ayrı motive eden, işverenin yüzünü ayrı güldüren bu oranlar aslında  yemek bedeli kanunundaki hususlar doğrultusunda %100 vergi avantajından faydalanmak için beklenmektedir. Bu yemek ücreti sınırı işverenlere SGK İşveren Hissesi, SGK İşçi Primi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi’nden muaf olma tutarını da tayin etmektedir. Firmalar bu şekilde, günlük yemek bedeli istisnasından faydalanarak; personel yemek ücretlerinden de vergi avantajı sağlamaktadır.

Yemek Kartında Mobil Ödeme ve QR Kodu ile Ödeme Devri

Covid-19 salgını sebebiyle zorunlu olarak ofisten eve geçen çalışanların yemek hakkının karşılanması en temel çalışan haklarından biridir. Yemekhane catering hizmeti alan şirketlerde yemek kartı kullanımı  büyük bir artış gösterdi. Bir çalışanın günlük enerjisini karşılayacak sağlıklı bir öğle yemeğinin, çorba başlangıç olarak ve dengeli ve besleyici bir menü olması için ana yemeğin besin değeri yüksek ve sağlıklı içeceklerden oluşması gerekiyor. Yemek ücretlerinin artışı nedeniyle çoğu işverenin yemek ödeneğini artırmasına karşın bakiyelerin ayın son çeyreğine yetmediği senaryosu oluşmaktadır. 2022 yemek bedeli istisnası sayesinde gelecek vergi muafiyetleriyle, işverenler bütçelerinden daha fazla yemek ücreti ödeneği ayırabilecektir.

2022 yemek bedeli istisnası tasarrufu sayesinde kullanılan verimli kaynaklar  çalışanlarının motivasyonlarını arttırmıştır. Ayrıca QR kod ile mobil temassız ödeme gibi bir takım pratik hizmetlerden ve ek avantajlardan faydalanılabilecektir. Böylece yemek kartı,  hem çalışan hem işverenlere  onlarca fayda sağlamış olacak.

Yemek kartı  ile QR kod ödeme özelliği sayesinde, fiziksel temas gerektiren kart taşıma, kart unutma, POS cihazına kart okutma gibi hem zaman kaybı hem de kaygı yaratan durumlardan kurtulmuş oluyorsunuz. Yemek kartı mobil ödeme ve QR kodu ile ödeme seçenekleri pandemi döneminde temassız ve hijyenik olma sebepleriyle sıklıkla tercih edilmiş ve pandemi başlangıcından itibaren kullanımı artarak katlanmıştır.

 

Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.

Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor  muydunuz ?  Daha detaylı bilgi için linke tıkla…


Daha Fazla Bilgi Al

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.