Geçtiğimiz yıl ülkemizde e-fatura ve e-defter gibi uygulamaları kullanan şirket sayısının 100 bin civarında olduğu belirtilirken 2019’un sonuna kadar bu rakamın 200 bine ulaşması bekleniyor.
QNB eFinans Genel Müdürü Okay Yıldırım, yetkililerin taslak tebliğ üzerinde çalışma yapıldığını aktardı.
‘Taslak Tebliğ’ hemen uygulamaya konulacak
Yıldırım, katıldığı ekonomi programında yeni bir taslak tebliğ çalışması olduğunu ve hemen tebliğ olarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi. Taslak ile şirketlerin yıllık net kar sınırının 10 milyondan 5 milyon liraya düşürülmesiyle e-fatura, e-arşiv, e-defter ve e-irsaliye gibi uygulamaları kullanacaklarını belirten Yıldırım, böylece 100 bin şirketin daha sisteme giriş yapmış olacağını ifade etti. 2019 sonunda ülkemizde e-faturaya geçen 200 bin şirket olacağını ve ekonomimize etki eden şirketlerin % 90’lık kısmının e-faturalı olması anlamına geldiğini söyledi.
e-fatura kağıt faturadan çok ucuz
Ülkemizde dijitalleşmeyle birlikte şirketler için zor olan kağıt irsaliye, fatura kesme ve saklama işlemlerinin ortadan kalktığı gibi maliyet yükü de azalmış oluyor. AB ülkelerinde firmaların fatura maliyetlerinin 22 Euro, ülkemizde 22 TL civarında meblağ tuttuğunu söyleyen Yıldırım, “Kargo maliyeti, 10 yıl süre ile arşivleme maliyeti de söz konusu. E-faturanın maliyeti ise 1 TL’nin altında. Dolayısıyla sadece firma tarafında değil ekonomi için de büyük bir tasarruf” dedi.
e-fatura çevreye duyarlı bir ürün
Dijitalleşmeyle birlikte e-dönüşüm uygulamaları sayesinde doğaya zarar vermenin önüne geçildiği gibi bu çevreci ürünleri kullanan 100 bin firmanın olduğu biliniyor. Yıldırım, e-fatura kullanarak 400 bin ağaç yok olmaktan kurtuluyor. Ekonomiye de katkısı büyük olan e-dönüşümün 2014 yılından itibaren 3,7 trilyon TL tutarında e-fatura kesildi.
KOBİ’ler teminat açısından rahatlayacak
e-dönüşümün sadece çevre ve maliyet açısından yarar sağlamıyor KOBİ2lerin teminatla ilgili sıkıntılarına da yardımcı oluyor. Yapılan inovatif ürünler sayesinde KOBİ’ler e-defter ve finansal açıdan rahatlamış oluyorlar. Yıldırım, “Biz buradan inovatif ürünler de çıkarıyoruz. Bu ürünler KOBİ’lerin finansmanında ve e-defter tarafında çok büyük kolaylıklar getirecek. Bizim e-fatura teminatlı kredi çözümümüz var. Bu KOBİ’lerin teminat sorununu çözen bir ürün. E-fatura karşılığı büyük ölçekli KOBİ ya da kurumsal firmalardan olan alacaklarını teminat olarak gösterip kredi kullanma imkanı sağlıyoruz. E-fatura sayesinde tüm süreçler dijital olarak işliyor. Aynı zamanda kredi değerlendirmesini de e-defter kullanmak suretiyle hem daha objektif hale getiriyoruz, hem de dijital olarak sonuçlandırmak için çalışmalarımız sürüyor. Dolayısıyla tüm kredi süreçleri hem kullanım anında hem de öncesinde dijitalleşmiş olacak” dedi.
Bu işlemler için KOBİ’lerin, QNB eFinansa’a başvurmaları gerektiğini söyleyen Yıldırım, işletmelerin kendisinin yapmasının maliyetli olacağını, bu iş için en az 3 kişiyi çalıştırmak zorunda kalacaklarını belirtti.
KAYNAK: Kobilgi Haber