10 Maddede Portfolyo Hazırlama

portfolyo hazırlama

Portfolyo hazırlama, farklı alanlarda çalışmalar gerçekleştiren hemen herkesin mutlaka gerçekleştirdiği işlemlerden bir tanesidir. Potansiyel müşterilere kısa bir sunum yapma yaklaşımı olarak da kabul edilen portfolyo sayesinde çalışmaların ilgilisine aktarılması mümkün olur. Çalışmaların sunulma tarzı ve kullanılan renklerin dahi önemli olduğu portfolyoda doğru bir tasarım kusursuz sonuçlar anlamına gelecektir. Bu nedenle hazırlama esnasında dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır.

Portfolyo Nedir?    

Fransızca kökenli bir kelime olup sunum amacıyla hazırlanan dosyalara verilen genel isimdir. CV ile benzer olan portfolyo bir kimsenin yaptığı çalışmaların bir arada derlenmesi ile oluşmaktadır. Daha önce tamamlanan projelerin derlenmesi ile müşteri ya da kuruma yapılan sunumla bilgi verilmektedir. Kullanım alanları ve amaçları konusunda çeşitliliğin söz konusu olduğu portfolyoyla alakalı merak ettiklerinize bir göz atalım!

Ne İçin Kullanılmaktadır?

Portfolyo öğrenciler tarafından gerçekleştirilecek başvurularda kullanılan sunumlar olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra iş başvurularında da  takdim edilmesi söz konusudur. Bu dosyaların tercih edilmesindeki temel konu karşı tarafı etki altına almak ve ikna etmektir. Örneğin bir grafik tasarım çalışmasında işi almak için başvuran grafik tasarımcının değerlendirilmesinde en önemli kıstas portfolyosu olacaktır.

Nasıl Hazırlanır?

Portfolyo hazırlama teknikleri, bir portfolyo hazırlama sürecinin en önemli parçası olur. Bu çerçevede tasarımdan kullanılacak örneklere kadar her şeyi titiz bir şekilde değerlendirilmek önem taşır. Aksi takdirde portfolyo dosyası standart bir sunum dosyasından ötesine geçemez.

Portfolyo’da Nelere Yer Vermeliyiz?

Hazırlarken dikkat edilmesi gereken belli başlı detaylar vardır. Bu detayları bilerek hareket etmek kaliteli bir sonuca kapı aralar. Siz de portfolyo hazırlamada 10 farklı detayı dikkate alarak hazırlık sürecini daha makul bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İşte mutlaka dikkat edilmesi gereken 10 detay!

  • Gerekli Bilgi ve Belgelere Yer Verin
  • Beğenilmesi Muhtemel Çalışmaları Seçin
  • Amacına Uygun Hareket Edin
  • Kapak Sayfasında Etkileyiciliği Yakalayın
  • İçindekiler Eklemeyi Unutmayın
  • CV Ekleyerek Kendinizden Bahsedin
  • Kelime ve Anlam Hataları Yapmayın
  • Türkçe Karakterler Kullanın
  • Giriş Sayfasında Vurucu Bir Yaklaşım Sergileyin
  • 3D Görseller ve Teknik Anlatımlara Yer Verin

Yer verilecek olan her detayın titizlikle belirlenerek eklenmesi gerekir. Bu çerçevede portfolyoyla ilgilenen kişi ve kurumları etkilemek çok kolay olacaktır. Siz de bu konuda önerilerimizi dikkate alarak başarılı bir yaklaşım benimsemelisiniz.

Portfolyoya Hangi Alanlarda İhtiyaç Duyulmaktadır?

Klasik bir sunum dosyasının görsel ve tasarımsal olarak farklı boyutlara taşınması anlamına gelmektedir. Bu noktada bir portfolyonun kullanılacağı alan ve nasıl olması gerektiği net değildir. Ancak görselliğin önemli olduğu alanlarda portfolyo kullanmak oldukça önemli bir etki yapar.

Grafik tasarım, mimarlık, mühendislik ve benzer alanlarda yapılan çalışmaların sunulması amacıyla portfolyo tasarımı yapılması söz konusu olmaktadır. Bu bağlamda hem sunan hem de teslim alan taraf açısından tatmin edici bir değerlendirme süreci söz konusu olacaktır. O halde görsellik, tasarım ve benzer alanlarda yapılan çalışmalarla alakalı bir sunum yapılmak isteniyorsa portfolyo şarttır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.